700 prosent dyrere med Ryanair

Sist oppdatert: 14. mars 2014

Ryanair er kongen av gebyrer. Dette bør du vite før du bestiller flybillett.
BEDREREISE.NO – 12. april 2010

Oppdatering 14. mars 2014: Ryanair forsøker å markedsføre seg som et snillere flyselskap, og har endret noen av de mest håpløse reglene og avgiftene. Det meste av artikkelen er fortsatt gjeldende, men Ryanair vil redusere bagasjegebyret for vanlig bagasje fra 590 kroner til 295 kroner og redusere avgift på nytt boarding kort fra 690 kroner til 145 kroner. Det skal også være mulig å gjøre små endringer på bestillingen innen 24 timer uten å betale. Se Ryanairs prisliste for avgifter og gebyrer for mer informasjon.

Ryanair har sagt at det ikke er noe forskjell på å fly og ta bussen, men selv ikke på bussen betales så mange gebyrer. I løpet av de siste fire årene har selskapet økt gebyrene med opptil 700 prosent.

Hvis det ikke var for selskapets filosofi om at det er ”ok at passasjerer blir forbannet, det er alltid mer enn nok av folk som vil fly billig”, så ville Ryanair trolig fått årets pris for dårlig PR. Kritikken mot selskapets økning av avgifter har haglet i mediene.

Det betyr ikke at vi slutter å fly med Ryanair. Når de klarer å fly billigere enn konkurrentene, så velger vi selvfølgelig Ryanair – i likhet med 70 millioner andre passasjerer i Europa. Men vi henter alltid frem kalkulatoren før vi bestiller billett.

Her er hva du bør regne på før du bestiller:

1. Gebyrer som egentlig er del av billettprisen
Noen gebyrer kan nesten ikke unngås og er derfor noe du kan plusse på den reklamerte prisen først som sist.

Online check-in: 50 kroner (100 kroner for tur-retur)
Administrasjonsgebyr: 50 kroner (100 kroner for tur-retur)

Administrasjonsgebyret kan i teorien unngås hvis du bruker et spesielt MasterCard-kort. Det mest skremmende er hvis du glemmer å sjekke inn online, da må du betale 400 kroner per person hver vei når du kommer på flyplassen.

2. Bagasje
Håndbagasje på 10 kilo er gratis. 70 prosent av Ryanairs passasjerer reiser bare med håndbagasje. Hvis du må sjekke inn bagasje, blir flybilletten fort noen hundrelapper dyrere:

En bagasje (maks 15 kilo): 150 kroner (200 kroner i juli og august)
To bagasjer (maks 30 kilo): 500 kroner

3. Transportkostnaden til og fra Torp eller Rygge
Dette er en kostnad mange glemmer å ta med, men er en viktig del av regnestykket. Hva koster det deg ekstra å reise til Torp eller Rygge?

For eksempel koster det 180 kroner en vei (300 kroner tur-retur) med Torp-Ekspressen fra Oslo sentrum til Torp flyplass. Rygge-Ekspressen til Rygge flyplass koster for voksne 120 kroner en vei (210 kroner tur-retur).

Husk at det er alternativkostnaden du må regne på. Tar du Flytoget fra Oslo S til Gardermoen, koster det deg mer å komme til Gardermoen enn Torp eller Rygge fra Oslo sentrum med buss.

4. Transportkostnaden til og fra flyplassen
Det er ingen hemmelighet at Ryanair ofte lander på flyplasser langt utenfor sentrum. Av og til går det billige busser til sentrum fra disse flyplassene, men ikke alltid. Særlig ikke hvis flyet lander midt på natten og du er tvunget til å ta en drosje fordi alt offentlig transporttilbud er avsluttet.

Les også:

 Skriv ditt tips/kommentar:

*
Skriv ordet i bildet i feltet under.
Click to hear an audio file of the anti-spam word