Reisebrev fra Lille-Polen og sørover

Sist oppdatert: 16. mars 2011

Wawel-slott i Krakow, Polen

Det er mye å se og oppleve i den sørlige delen av Polen, skriver norgesvennen Slawomir Budziak.
BEDREREISE.NO

Etter hvert som lavprisflyselskaper av typen Norwegian, Wizzair og Ryanair har opprettet flere og flere flyruter som forbinder Norge med både polske og andre øst-europeiske byer, har avstanden til disse ellers slett ikke fjerne strøk blitt liksom plutselig kortere. Utviklingen har åpnet for en økning av turisttrafikken til denne delen av Europa som siden 90-årene har vært i stadig vekst etter å ha vært isolert fra resten av Europa av jernteppet i snaue 50 år fram til 1989.

Jeg vil invitere dere på en spennende reise til Øst-Europa. Naturligvis er det helt umulig å dekke hele den østlige delen av Europa på en reise. Man blir derfor nødt til å velge en liten brøkdel og spare alt annet til neste gang. Jeg har forberedt for dere en liten reiseplan som vi kan sammenfatte som «Lille-Polen og videre sørover». I det som følger vil jeg beskrive hva som er verdt å se og å oppleve nettopp sørpå i Polen (med hovedvekt på Krakow og omegn) samt gi noen forslag til en viderereise sørover.

Generelt om Polen

Man kan spøkefullt si at etter den store utvandringsbølgen fra Polen til Vest-Europa å dømme, kan man komme til å mistenke at dette landet har lite å by på. Ingenting kunne vært mindre sant. Her er det alt som turister kan ønske seg: historie, kultur, mat, natteliv, ikke minst lavere priser på en rekke produkter som i Nord-Europa kan sprenge ditt budsjett.

Riktig nok er det sånn at som følge av noen tiår med kommunismen, ligger Polen, så vel som resten av Øst-Europa, en smule tilbake med hensyn til infrastruktur (f.eks. kvaliteten på veiene eller jernbanen), men hele regionen har gjort et stort sprang på flere områder siden jernteppet falt. Selv om infrastrukturen ikke alltid er upåklagelig, så må det samtidig nevnes at buss- og togtilbudet i det store og hele er bredere enn i Norge hvor det er ofte er mer praktisk å leie bil enn å satse på offentlig kommunikasjon. For ikke å nevne at det blir betydelig billigere å bevege seg i Polen så vel som f.eks. Tsjekkia.

Som reisende i Polen vil du nok komme i prat med landets innbyggere på et eller annet tidspunkt om ikke av en annen grunn så for eksempel for å spørre om veien. Unge mennesker – særlig i storbyer – kan som regel gjøre seg forstått på engelsk som er det mest populære språket i skolen. Verre er det med folk i 40-årene og oppover som vokste opp før engelsk fikk innpass i skolen. Dessverre må jeg innrømme at andelen av folk som ikke kan noe fremmed språk er himmelropende høyt blant ansatte i offentlige institusjoner som f.eks. jernbane til og med i storbyer der turister fra utlandet er noe av det vanligste.

Nå er det på tide å ta opp et par praktiske detaljer av den økonomiske art. Det burde ikke bli noe problem verken å handle med kort eller ta ut penger – minibanker er stort sett overalt, og større butikker er også utstyrt med et kortterminal, hvilket forresten også gjelder mange utesteder i byer.

Hva prisene angår, ligger elektronisk utstyr og for så vidt klær på stort sett samme nivå som prisene i Norge. Derimot er det betydelig billigere å handle mat og i enda større grad alkohol og tobakkvarer samt å spise og drikke ute.

Nå som vi har vært gjennom et par praktiske råd, kan vi begi oss ut på en reise som tar utgangspunkt i Krakow for så å fortsette sørover.

Krakow – kongenes by

Et høyt, majestetisk og gammelt bygg rager over byens sentrum. Det besøkes uavbrutt av turistene, og ses på som selve symbolet på Krakow. Det er Wawel-slottet som står på Wawel-høyden. Gravkamrene under katedralen på høyden rommer begravelsesstedet for de polske konger fra fordum, men historien om byen er lengre enn historien om de kongene, og den lange historien setter sitt preg på byen. Velkommen til Krakow – Polens gamle hovedstad.

Hvordan komme seg til krakow?
Det spørsmålet som er mest nærliggende å ta opp aller først, er hvordan man kan komme seg til Krakow. Billigst blir det nok å fly enten med Ryainair eller Norwegian Air Shuttle direkte til Krakow Lufthavn. Ryanair flyr dit fra Oslo Rygge mens Norwegian opererer fra Oslo Gardermoen. Krakow Lufthavn ligger 11 km unna sentrum, og det lokale flytoget pendler mellom byen og flyplassen temmelig ofte. Du kan finne ut hvordan man kan ta seg fra/til flyplassen om du følger lenken. Vi skal heller fokusere på hva man kan og burde:

Se og gjøre i Krakow
Det er vanskelig å tenke seg et sted som er bedre egnet som utgangspunktet for vandring i Krakow enn Wawel. Navnet brukes både om høyden jeg nevnte ovenfor og det arkitektoniske komplekset som står på toppen av den.

Ifølge et sagn fra gamle dager var en av hulene i bakken tilholdsstedet til en drake som herjet i område og fortærte buskapen til den lokale befolkningen inntil en kløktig skomaker fikk bukt med uhyret ved å mate det med en sau fylt med ulesket kalk. Lite humanitært med meget virksomt! En interessant ting ved Wawel – bort sett fra stedets rent arkitektoniske valører – er det faktum at mange tillegger stedet overnaturlige egenskaper. Der skal det nemlig finnes et energisentrum eller chakra som det kalles på sanskrit. Vanligvis behøver man ikke lete lenge etter det mystiske stedet – en lang kø med turister som ønsker å ta på det og «lade batteriene» viser en veien.

Den fine bebyggelsen som omgir Wawel-høyden er gamlebyen. Den er grunnen til at Krakow skårer høyt på Unescos liste over verdensarv. Hjerte av gamlebyen og samtidig et sted som er like ikonisk for Krakow som Wawel, er Sukiennice. Det er et vakkert og stort bygg rett i midten av plassen som før i tiden var en salgshall for ull- og tøyhandlere. Her i hjertet av gamlebyen finner man turistinformasjon, suvenirboder, restauranter med utehager og pubber. Blant andre karakteristiske bygninger her er f.eks. Mariakirken eller et iøynefallende «ensomt» tårn som er det eneste som er igjen av det gamle rådhuset.

Hovedplassen ligger en liten fottur unna Wawel, og herfra kan vi begynne å utforske gamlebyen som byr på både mye interessant arkitektur (hovedsakelig renessansearkitektur med innslag av andre historiske byggestiler slik som gotisk stil og barokk) og et utall av kaffer, barer, pubber og andre utesteder. I tillegg kan man finne en myriade av butikker med alt fra suvenirer til elektronikk. Med andre ord går det fint an å forene en tur innom severdighetene med en skikkelig handletur.

Ferdig med gamlebyen? Da er det på tide på vende snuten mot en annen berømt bydel – Kazimierz. Det er navnet på det gamle jødestrøket, og som ligger ca 15 minutters fottur unna gamlebyen. Området har et bohemisk preg over seg. Koselige små kaffer og spisesteder er strødd rundt omkring. Ett utested som skiller seg fra mange andre er Alchemia. Kaffens interiør samsvarer med stedets navn. Inne er det dempet lys og mørke farger. Både den antikke innredningen og en vrimmel av mystiske støvete gjenstander som stedet er prydet med, henleder ens tanker på noe et sted mellom et værelse fra det forrige århundre og en alkymists kammer.
En detalj i Achemias interiør henspiller også på et av aspektene ved byens krigshistorie. I krigstiden var det mange som gjemte jøder i bygården eller leiligheten sin. En av måtene å gjøre det på var å ha et bitte lite rom bak et skap slik at døra til skapet i virkeligheten førte til skjulestedet. Ett av rommene i Alchemia er nettopp skjult bak et stort skap… Hva som finnes bak mange andre dører i Kazimerz-strøket må du finne ut selv. Ellers byr strøket på en sjarmerende bebyggelse som er som skapt for både profesjonelle fotografer og amatører.

De severdighetene vi har vært inne på så langt er bare toppen på isfjellet. Byen rommer mye mer, og jeg skal i forbifarten nevne et par ting til. En attraksjon av den litt alternative typen er drabantbyen Nowa Huta oppført i overensstemmelse med sosialistisk byggestil på sitt beste (eller verste om du vil). Det arrangeres skreddersydde opplegg med tanke på dem som ønsker å stifte bekjentskap med livet under kommunismen. Opplegget er ment å være en slags halvhumoristisk reise tilbake i tiden der historieinteresserte utlendinger kjøres rundt med en trabbi og er med på en hel rekke festlige ting. Stikkordene er bl.a. propaganda, kommunistdiskotek, kalashnikovskyting, vodka, fortellinger fra forhørsrommet og mye annet…..

Et annet interessant sted må vi ha med av hensyn til dere som er leseglade. Det dreier seg om en utmerket engelskspråklig bokhandel-antikvariat ved navn Massolit. Her står det hundrevis av bøker av alle sorter på rekke og rad i høye reoler. Lesehester får bla i bøkene så mye de vil mens de nipper til kaffe og småspiser velsmakende kaker som selges i kassa. Det er først etter at ryggsekken er fylt til randen med nyanskaffede bøker, at det begynner å demre opp for en at det kanskje blir nødvendig å kjøpe overvekt hos flyselskapet.

Til slutt må vi også nevne byens vibrerende natteliv. Som sagt vrimler det av all slags utesteder: barer, pubber, kaffeer og klubber slik at det finnes noe for enhver smak. Husk allikevel å feste med måtehold og ikke la skallebanken ødelegge neste dag.

Lille-Polen – to obligatoriske utflukter

Man kan tilbringe flere dager i Krakow uten å kjede seg, men hva med å vende nesa ut av byen? Er man først i Krakow, kan man ikke la være å ta en tur til i det minste to steder som er interessante og viktige av hver sin grunn. Det ene stedet er saltgruva Weliczka som er blant verdens eldste objekter av sitt slag. Både på grunn av sin alder og prakt ble Wieliczka skrevet inn på Unescos liste. Saltgruva består av hele ni nivåer som rommer mange kamre med faste utstillinger, kapeller og konsertsaler (en usedvanlig akustikk!).

Det andre stedet som er i nærheten av Krakow, og som også er av uvurderlig historisk verdi, er konsentrasjonsleiren Oswiecim (tysk -Auschwitz). Selv om det blir en meget dyster og sjokkerende historietime, burde hver og en ta seg tid og besøke Oswiecim. Det arrangeres bilturer hvor deltakerne plukkes opp på hotellet og kjøres fram og tilbake. Arrangørens kontor befinner seg i den gamle salgshallen vi var inne på.

Videre sørover

I tillegg til å være en fascinerende og pittoresk by, har Krakow en annen ikke ubetydelig fordel – herfra er det ikke langt til flere interessante øst-europeiske byer. Jeg vil foreslå følgende reiserute: etter å ha forlatt Krakow setter vi kursen mot Brno i den Sydmähriske regionen av den Tsjekkiske Republikk. Det nærliggende spørsmålet er «Hvorfor skal man akkurat til Brno og ikke direkte til hovedstaden?», og svaret lyder «Av tre grunner». For det første er det en kort avstand i rett linje mellom Krakow og Brno. For det andre skyldes det Brnos beliggenhet – derfra kan vi med lekende letthet ta oss til Budapest, Praha eller Wien. Alle de tre byene ligger innenfor en radius på 2-3 timer. For det tredje blir Praha vel… for selvfølgelig. Dit drar alle som besøker Tsjekkia, og Mähren med sine hemmeligheter unnslipper deres oppmerksomhet. Derfor foreslår jeg å stifte bekjentskap med Mähren og regionens historiske hovedstad Brno før man fortsetter i retning av Praha eller Wien og Budapest.

Hva skulle man legge merke til når man besøker denne delen av Tsjekkia? For eksempel den høyt utviklede vinkulturen. Selv om man ikke assosierer dette landet umiddelbart med vindyrking, er noe av det første som faller i øynene vingårder som pryder landskapet. De edle lokale vinsortene fortjener sikkert mer oppmerksomhet enn de får ikke bare fordi Moravisk vin smaker herlig, men også ettersom den kan anskaffes for en billig penge. Mens det er få som forbinder Tsjekkia med vin, vet alle at landet er berømt for sitt velsmakende øl. Denne drikken framstilles i Tsjekkia av både store produsenter og utallige småbryggerier slik at ølelskere har et bredt spekter av sorter å velge imellom – alt fra tradisjonelle pilssorter til f.eks. øl med en delikat honningsmak som selges i veldig få pubber i Brno. Er man ikke glad i alkoholholdige drikker, kan man gi seg i kast med å oppdage det lokale kaloririke kjøkkenet. Etter å ha tilfredsstilt sine smaksløker kan man forbrenne kaloriene ved å ta en lengre sightseeingtur i byen.

Jeg regner med at det blir rimelig å sette av en eller to dager til Brnos severdigheter før man fortsetter i retning av Praha, Budapest eller Wien. Avslutningsvis vil jeg gi dere et råd angående transport. Den desidert beste, billigste og mest komfortable måten å reise gjennom Tsjekkia samt mellom Tsjekkia og bl.a. Budapest eller Wien på er busselskapet Student Agency. Både bussbesetningen og billettselgere snakker engelsk. Om bord på buss får man forpleining, aviser og øretelefoner i fall man ønsker å se på film eller høre på radio.

Helt til slutt håper jeg at jeg har klart å vekke deres interesse for stedene jeg beskrev eller til og med gitt dere inspirasjon til neste ferie.

Forfatteren er en enogtredveårig polsk fyr som kommer fra en liten kystby ved navn Ustka nordpå i Polen, men de siste årene har han levd i en selvpålagt «landsflyktighet». Etter å ha tilbrakt tre år i Norge – et opphold som kan forklares ut fra at han hadde studert norsk i hjemmelandet – satte han kursen mot Brno i Tsjekkia.

Han er mer enn alminnelig opptatt av språkvitenskap, og er meget glad i norsk. Derfor bestreber han seg bestandig på å mestre dette språket selv midt i Øst-Europa. Han skriver også ofte på Whichairline.com og Flylowcostairlines.org.

Lurer du på noe i forbindelse med Tsjekkia? Spør ham på yal_miasma@hotmail.com.

 


Skriv ditt tips/kommentar:

*
Skriv ordet i bildet i feltet under.
Click to hear an audio file of the anti-spam word