Reisetips for Øst-Europa

Sist oppdatert: 6. august 2016

Billig, uoppdaget og full av overraskelser.
BEDREREISE.NO

En gang var Øst-Europa assosiert med Berlinmuren, den kalde krigen og svært strenge reiserestriksjoner. I dag blir Øst-Europa ofte omtalt som det «nye Europa» og man kan reise nesten fritt over hele kontinentet. Det er utrolig hva to tiår og litt frihet gir.

For budsjettreisende og eventyrlystne gir Øst-Europa et hav av reisemuligheter. Fra øyhopping i Kroatia til Draculas slott i Romania. Her er antikke monumenter, interessante museer, flotte sandstrender… og med unntak av enkelte kystområder og storbyer er det meste ganske turistfritt.

Men ikke alle steder i Øst-Europa bør besøkes av alle. Hvis du ønsker å reise i luksus, bør du ikke bevege deg særlig lenger enn Praha, Budapest og Warszawa.

Kostnader
Øst-Europa er fortsatt relativt sett et billig reisemål for nordmenn, men prisene er stigende, særlig i de landene som har innført euro. Hvis du reiste til Øst-Europa for noen år tilbake og kommer tilbake nå, vil du sannsynligvis få et lite prissjokk (og en del andre sjokk også!).

Du får mest for pengene i Ungarn, Romania og Bulgaria. De dyreste landene er Kroatia, Tsjekkia (spesielt Praha) og Baltikum. Det er generelt betydelig billigere å reise utenfor høysesong (dvs. sommerferien – juni til august).

Visum
Visum var tidligere helt nødvendig for å reise i Øst-Europa, men med EUs utvidelse og økende vestlig orientering er de fleste visumkrav nå fjernet. Det er kun når du skal besøke Russland og Hviterussland, at du må søke visum på forhånd. Vær spesielt oppmerksom på at du kan få problemer med innreise i Serbia, hvis du har stempel fra Kosovo i passet ditt. Les mer om visum i Europa.

Hvordan komme dit
Å fly til Øst-Europa kostet for bare noen få år tilbake mange tusen kroner. I dag kan du få flybilletter for bare noen hundrelapper, først og fremst takket være et økende antall lavprisflyselskaper med utspring i Øst-Europa, blant annet airBalitc og WizzAir. Vårt eget hjemlige lavprisselskap Norwegian har også satset stort på Øst-Europa, og nordmenn har i dag mange direkteruter å velge mellom. Særlig Warszawa, Praha og Budapest har blitt viktige ”huber” for flytrafikk til Øst-Europa.

Øst-Europa har også en rekke internasjonale bussforbindelser og toglinjer. Og veinettet forbedres for hvert år som går.

Vaksine og helse
Mange land i Øst-Europa har høyere forekomst av smittsom gulsott. Hepatitt A-vaksine anbefales derfor ofte. I tillegg anbefales det oppdatering av difteri-stivkrampevaksine hvis det er mer enn 10 år siden forrige gang.

Vannkvaliteten er varierende. Kjøp alltid flaskevann hvis du er usikker.

En god reiseforsikring er alltid viktig å ha, men det er spesielt viktig i Øst-Europa. Det offentlige helsevesenet er ofte dårlig og private tilbud er å anbefale. I tillegg gjelder ikke det europeiske helsetrygdkortet i Hviterussland, Moldova, Russland, Ukraina, Makedonia, Albania, Montenegro, Bosnia og Serbia.

Hvor reise?
Å definere Øst-Europas grenser kan være vanskelig fordi begrepet brukes svært forskjellig. Her har vi tatt med de land og steder som tradisjonelt har blitt betegnet som Øst-Europa (og som trolig folk flest i Norge tenker på når begrepet brukes).

Bulgaria – Det billigste landet i EU. Mange nordmenn har allerede oppdaget sandstrendene ved Svartehavet, men landet har så uendelig mye mer å tilby.

Romania – Draculas hjemland, men ikke så blodtørstig som mange frykter.

Tsjekkia – Vakre Praha er grunn nok alene for å reise til Tsjekkia.

Hviterussland – Noen må ha glemt å fortelle dem at Sovjet gikk i oppløsning på 80-tallet.

Makedonia – Naturskjønt og bemerkelsesverdig turistfritt. Dette er landet du bør besøke før alle andre gjør det.

Kroatia – Vakre byer, strender, øyer og glassklart vann. Men ikke lenger uoppdaget og prisnivået er stigende.

Moldova – Fattig land med få turistattraksjoner. Mye billig og god vin.

Russland – Vodka, Stalin og forfall. I Russland kan du se det alt.

Ukraina – Billig, uoppdaget, vennlig og full av overraskelser.

Albania – Fattig land. Mest for den erfarende turist.

Slovenia – Lite land, men utrolig vakkert.

Montenegro – Behagelig prisnivå, flotte strender og eksotisk natur.

Polen – Perfekt for de som ønsker å reise Europa på lavbudsjett.

Slovakia – Øst-Europas nye ”hotspot”, men fortsatt billig og turistfritt.

Ungarn – En verden i seg selv, med Budapest som viktigste trekkplaster.

Bosnia-Hercegovina – Veier er reparert, turistkontorer gjenåpnet og minefelt ryddet.

Kosovo – Europas nyeste land. Mest for spesielt interesserte, men med Norwegian nye sommerrute til Pristina har det aldri vært enklere å komme dit.

Serbia – Et optimistisk, gjestfritt og kontrastfullt land som bare venter på å bli oppdaget.

 Skriv ditt tips/kommentar:

*
Skriv ordet i bildet i feltet under.
Click to hear an audio file of the anti-spam word