Reisetips for Europa

Sist oppdatert: 11. november 2011

Du trenger ikke reise langt for å få med deg de store reiseopplevelsene.
BEDREREISE.NO

Reis på storbyferie til London, Paris eller Berlin. Drikk russisk vodka i Moskva. Stå på ski ned Alpene. Eller tilbring noen avslappende dager ved Middelhavet…

Med 44 land og 710 millioner mennesker har Europa noe for alle.

Europa har lenge vært førstevalget for reiseglade nordmenn. Grunnene er ganske opplagte. Du slipper lange flyreiser og ”jet lag”. Med lavprisflyselskapenes inntog har det blitt mulig å fly til nesten alle hjørner av Europa for bare noen hundrelapper. Kultursjokket er lite. Nesten uansett hvor du reiser i Europa vil du føle deg ganske komfortabel. Og med med euro er det blitt enklere å reise, du slipper lomma full av mynter i forskjellig valuta.

Kostnader

Å reise i Europa er ikke spesielt billig, særlig sammenlignet med for eksempel å reise i Asia eller Sør-Amerika, men for nordmenn kan mange land oppleves som ganske hyggelig priset. De fleste guidebøker bruker 50-70 euro dagen som et minstebudsjett. Lenge var det mulig å reise svært billig i Øst-Europa, men med EUs utvidelse er ikke dette lenger opplagt. Du kan likevel trolig klare deg med rundt 20 Euro mindre om dagen der sammenlignet med resten av Europa.

Russland er overraskende dyrt. På absolutt lavbudsjett er det mulig å reise for 200 kroner dagen, men 7-800 kroner dagen er mer realistisk, særlig hvis du reiser til Moskva og St. Petersburg.

Europa på lavbudsjett? Tyrkia, Bulgaria, Romania, Ungarn, Tsjekkia (utenfor Praha) og Polen er fortsatt blant Europas billigste land. Portugal og Spania (på landsbygden) er også relativt sett rimelig.

Hvordan komme seg rundt i Europa

Europa har et godt utviklet transportsystem, og du kan ofte velge om du vil reise med buss, tog, båt, fly eller bil.

Tog
Å reise Europa på kryss og tvers skinnelangs med InterRail-billetter, har lenge vært populært. Du er da fri som fuglen og kan nesten reise hvor du vil. InterRail har også blitt mer fleksibelt med årene. Det er mulig å reise bare noen få dager (smart hvis du gjør det i kombinasjon med fly) i stedet for en hel måned, og det er også egne InterRail-billetter for voksne over 26 år.

InterRail har imidlertid tapt voldsomt i popularitet som følge av lavprisflyselskapenes inntog. Interrailbilletter kan i dag koste flere tusen kroner, og du kan oppleve at det er billigere å fly.

Fly
Det er i dag mulig å fly til store deler av Europa med lavprisflyselskaper. Norwegian, easyJet og Ryanair er blant de mest kjente.

Det er imidlertid enkelte bakdeler med lavprisflyselskapene. For det første er de ikke alltid billigst. Prissystemet er slik at de billigste billettene selges til de som bestiller lang tid i forveien. Er du sent ute, må du ofte betale mer enn hva tradisjonelle flyselskaper tar. Det kan også være mange skjulte gebyrer som gjør at du må betale ekstra for bagasje, flymat og setevalg. Og tro ikke at du lander midt i hjerte av byen. Lavprisflyselskapene lander ofte på små flyplasser langt utenfor sentrum.

Buss
Det er også mulig å komme seg rundt i Europa med langdistansebusser. Med Euroline Pass kan du reise ubegrenset med buss mellom 41 byer i Europa i enten 15 eller 30 dager.

Bil
Nordmenn elsker bilferie i Europa. Det gjør mindre innhogg i lommeboka, særlig for barnefamilier, og mange setter pris på friheten det gir. Det er bare å sette seg i bilen og kjøre. Hotell eller campingplass finner man underveis der det passer. Med bilferje kan reisetiden dessuten kortes ned.

NAF oppdaterer jevnlig en oversikt som viser bensinpriser i ulike land i Europa.

Å leie bil i Europa er generelt dyrt. Ikke bare er leieprisen høy sammenlignet med Amerika og Asia, men også bensinprisene er på verdenstoppen. Noen av de billigste uteleiebyråene er easyCar, Alimex (Tsjekkia) og SIXTI.

Du trenger ikke internasjonalt førerkort dersom du skal kjøre bil innenfor EU/EØS-området, men det er påkrevd i Russland, Albania, Tyrkia og Moldova. Leier du bil i Monaco kreves det også at du har internasjonalt førerkort. Det anbefales også i Hviterussland, Montenegro og Serbia. Både KNA og NAF utsteder internasjonalt førerkort (som bare er en oversettelse av av det norske førerkortet).

Visum

Som EØS-borger kan du reise visumfritt til nesten alle land i Europa. Det er kun når du skal besøke Tyrkia, Russland og Hviterussland at du trenger visum. Les mer om visum i Europa.

Vaksine og helse

Det er ingen vaksinekrav, men alle er anbefalt å være oppdatert på barnevaksinene. Mange land i Øst-Europa har høyere forekomst av smittsom gulsott (hepatitt A), derfor anbefales hepatitt A-vaksine. I tillegg anbefales det oppdatering av difteri-stivkrampvaksine hvis det er 10 år siden sist.

Husk å ta med Europeisk helsetrygdkort (kan bestilles gratis fra HELFO). Kortet gir deg rett til nødvendige offentlige helsetjenester i hele EU, EØS-landene og Sveits. Du får de samme rettighetene i det landet du oppholder deg i som de som bor der. Skulle du være uheldig på reise og ikke kan bekrefte dine rettigheter med helsetrygdkortet, risikerer du i første omgang å måtte betale selv (hvis du ikke har forsikring som dekker utgiftene). Det er imidlertid mulig å få refundert eventuelle sykehus- eller legeregninger, men da må du legge ut for behandlingen selv.

Land der helsetrygdkortet er gyldig: Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia og Nord-Irland, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Sveits og Østerrike.

Siste fra Europa:

 Skriv ditt tips/kommentar:

*
Skriv ordet i bildet i feltet under.
Click to hear an audio file of the anti-spam word