Reisetips for Russland

Sist oppdatert: 14. mars 2015

Vodka, Stalin og forfall. I Russland kan du se alt.
BEDREREISE.NO

Visste du at:
  • Russland er verdens største land . Omtrent 50 ganger så stort som Norge.
  • Russland dekker hele ni tidssoner.
  • Russland er hjemlandet til over 100 forskjellige etniske grupper og tradisjoner.

Verdens største land strekker seg over ni tidssoner og to kontinenter – fra Europa til Asia. Dette enorme landet har det meste av klima, terreng og natur. Fra de mektige steppene i nord til iskalde Sibir…

For de fleste turister er det imidlertid Moskva og St. Petersburg som er hovedmålet. Det er vanskelig å finne to mer forskjellige byer. Moskva med hard og rød murstein representerer Russlands kulturelle og politiske maktsenter, mens St. Petersburg med et nettverk av kanaler og italiensk arkitektur er Russlands mest europeiske by.

Å reise i Russland blir fort et møte med alle klisjeene. Her er overdådige palasser, sovjetbyråkrati, «hammer og sigd», grå og triste østblokkbygninger… men det er minst like mange overraskelser: sjenerøs gjestfrihet, sandstrender, dype elver, snødekte fjell…

Russland er beryktet for sitt uvennlige reisebyråkrati, men heldigvis har det blitt enklere å reise. Du trenger fortsatt å registrere deg, og utenfor de urbane områdene kan reisen både bli røff og ubehagelig, men utfordringene gjør det til et morsomt eventyr. Russland er full av sjel, og mange unike reiseopplevelser venter for de som våger å reise litt utenfor de typiske turistbyene.

Kostnader
Russland er overraskende dyrt. På absolutt lavbudsjett er det mulig å reise for 200 kroner dagen, men 5-600 kroner dagen er mer realistisk, særlig hvis du reiser til Moskva og St. Petersburg.

Den russiske rubelen er eneste gangbare valuta. Minibanker finnes det mange av i de større byene. Ved reise til mindre steder må man medbringe hard valuta for veksling.

Hvordan komme dit
Det er flere direkteruter fra Norge. Lavprisflyselskapet Norwegian flyr direkte til St Petersburg (koster rundt 1000 kroner en vei). SAS flyr direkte til Moskva og til St Petersburg via København. Det russiske flyselskapet Aeroflot flyr flere ganger i uken direkte til både St Petersburg og Moskva. I tillegg er det flere andre flyselskaper som flyr til Russland via en kort mellomlanding, blant annet Finnair og AirBaltic.

Det er også mulig å krysse grensen fra Kirkenes til Murmansk med buss.

Russland grenser til 13 land. Har du visumspapirene i orden, er det normalt ikke noe problem å krysse grensene.

Overnatting
Overnatting i Russland er dyrt i forhold til det du får. I Moskva og St Petersburg starter prisen på et enkelt hotellrom på R2500. Andre steder i Russland må du regne med å betale R600 og oppover.

Det har de siste årene dukket opp flere vandrehjem i Moskva, St Petersburg og Irkutsk. Regn med å betale rundt R600 for en seng på en sovesal.

Visum
Visum kan ikke skaffes ved grensepassering og må således ordnes fra russiske utenriksstasjon før innreise til landet. Det kreves en “invitasjon” som legges ved søknaden. Forhåndsbooking på et hotell kan fungere som en invitasjon. Det er mulig å få et hastevisum på dagen, men det koster ekstra penger. Bær alltid passet på deg.

Vaksine og helse
Det anbefales ikke å drikke vann fra springen. Det kreves ikke spesielle vaksiner for kortere opphold i Russland.

Sikkerhet
Kriminaliteten i Russland er ikke verre enn i mange andre europeiske storbyer, men vær obs på lommetyver.

Nord-Kaukasus utgjør et spesielt usikkert område. Verst rammet er Tsjetsjenia, Dagestan og Ingusjetia, men hele regionen er utsatt for volds- og terrorhandlinger.

Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i konfliktområdene i Nord-Kaukasus som ikke er strengt nødvendig. Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger å reise til disse områdene oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Moskva for oppdatert informasjon og registrering.

 Kommentarer


  1. Jeg ville ikke alltid bært passet med meg. Har man en trygg plass å legge passet, så bør man bruke en kopi, så unngår man at passet blir stjålet. Det er også viktig å ha med en kopi av invitasjonen og av registreringskortet man får når man ankommer. Mangler man noe, må man betale…

    Merk også at registreringskortet skal registreres i hver by man drar til med mindre man skal være der under en viss tid (tror det er 48 timer). I så fall må man ha fly- eller togbilletter som viser når man kom. Disse må man også ha med seg, eventuelt kopi.

    Det var i alle fall slik det fungerte i St. Petersburg og Moskva.

Skriv ditt tips/kommentar:

*
Skriv ordet i bildet i feltet under.
Click to hear an audio file of the anti-spam word