Reisetips for Ukraina

Sist oppdatert: 14. november 2014

Ukraina er mer enn Vodka, Chernobyl og lyssky mafiavirksomhet.
BEDREREISE.NO

Reiseadvarsel 14. november 2014: Norske myndigheter fraråder alle reiser til eller opphold i fylkene Donetsk og Luhansk samt på Krim-halvøya.

Til tross for at Ukraina er Europas nest største land og har over 48 millioner innbyggere, er det få nordmenn som vet mye om landet og enda færre som reiser dit.

Det er synd, for Ukraina er et vakkert land som på mange måter er det perfekte reisemål: billig, uoppdaget, vennlig og full av overraskelser.

Selv om turistsektoren fikk en real overhaling i forbindelse med fotball-EM i 2013, er Ukraina fortsatt ikke det enkleste landet å besøke. Overnattingstilbudet, særlig i de større byene, består enten av gamle, nedslitte sovjetbygg eller av svært overprisete hotell. Drosjesjåførene (noen sier de er ansatt av Satan) er notoriske i å prøve å lure til seg mest mulig penger fra turister. Og engelskkunnskapene (selv blant mange hotellansatte) er heller dårlige. Å snakke ukrainsk eller russisk er en stor fordel for å ta seg fram.

Men utfordringene gjør det til et morsomt eventyr, og siden landet er så utenfor allfarvei, er det et av de mest unike stedene i Europa. Det er definitivt noe du aldri har opplevd før.

Hvor reise?
De mest besøkte byene er Kiev, Lviv og Odessa. Særlig er hovedstaden Kiev et høydepunkt. Byen er overraskende vakker med kirker, trær, parker og historie. Sommerstid er Krim også en populær destinasjon på grunn av sandstrendene ved Svartehavet.

Det blir også arrangert guidede turer til det ødelagte atomkraftverket Chernobyl, som bare er et par timer unna Kiev.

Kostnader
Prisnivået i Ukraina er generelt ganske hyggelig for oss nordmenn, særlig mat og transport. Den største kostnaden vil være overnatting som dessverre er ganske overpriset. På absolutt lavbudsjett er det mulig å reise for rundt 300 kroner dagen, men vanlig reisende bør minst doble reisebudsjettet.

Minibanker finnes det mange av i alle byer. Har du euro eller amerikanske dollar, kan de enkelt veksles på små vekslingskontorer.

Visum
Nordmenn trenger ikke visum for turistopphold på inntil 90 dager. For lengre opphold kan man søke om visum fra den ukrainske ambassaden i Oslo.

Hvordan komme dit
De fleste nordmenn kommer til Ukrania med fly. Wizz Air flyr fra Oslo Sandefjord Torp til Kiev og Estonian Air fra Gardermoen til Kiev.

Ukraina grenser til Russland, Hviterussland, Polen, Slovakia, Ungarn, Romania og Moldova. Det går greit å krysse grensene med buss, tog eller båt.

Særlig populært er det å komme med tog fra Polen, Ungarn eller Slovakia. Du må imidlertid regne med noe ventetid på grensen. Bussene stopper rundt en time, mens togene venter mer enn to timer på grunn av at ukrainske tog ikke bruker standard europeiske hjul.

Komme seg rundt
Togene er billige og dekker det meste av landet. Du bør imidlertid alltid bestille billett i god tid i forveien. Det går busser på kryss og tvers av Ukraina, men de er best for kortere reiser. Ukraine International Airlines flyr også mellom flere av de større byene.

Drosjer med taksameter eksisterer ikke i Ukraina. Alle biler kan i teorien være en drosje. Du må derfor alltid avtale pris på forhånd. Drosjesjåførene er dessverre beryktede for minst å tredoble prisene for utlendinger. Den enkleste måten å komme seg rundt på i byene er med såkalte ”marshrutka” – minibusser som følger bestemte ruter. Der er prisene faste.

Overnatting
Overnattingstilbudet i Ukraina kan beskrives som dyrt og dårlig. Regn med å betale fra rundt 600-800 kroner og oppover for et hotellrom i Kiev. Hvis du er villig til å ta til takke med et gammelt og nedslitt Sovjet-hotell kan du slippe unna med 100-300 kroner natten. Utenfor Kiev og Odesa er prisene generelt mer realistiske i forhold til det du får. Regn med å betale rundt 200-300 kroner og oppover for et enkelt hotellrom.

Sikkerhet
Det er noe kriminalitet i Ukraina, særlig i de større byene, men ikke verre enn at man ved å ta vanlige forholdsregler normalt ikke vil få problemer.

Vaksine og helse
Sykehusene i Ukraina holder ikke vestlig standard. I Kiev finnes det private klinikker myntet på utenlandske pasienter som er å anbefale. Vær oppmerksom på at Folketrygden ikke dekker utgifter i forbindelse med ulykker og sykdom for nordmenn som oppholder seg i Ukraina.

Vann fra springen anbefales ikke til matlaging og drikke. Kjøp vann på flaske.

 


Skriv ditt tips/kommentar:

*
Skriv ordet i bildet i feltet under.
Click to hear an audio file of the anti-spam word