Slik leier du bil i utlandet

Sist oppdatert: 30. mai 2011

Her er alt du trenger å vite for å leie bil trygt og billig.
BEDREREISE.NO – 27. april 2011

Bestill i god tid – men vær åpen for bedre tilbud

De fleste bilutleiere, i motsetning til hotell og flyselskaper, lar deg kansellere bestillingen kostnadsfritt. Du har derfor alt å vinne og ingenting å tape på å bestille tidlig. Hvis du finner et bedre tilbud senere, så kan du bare avbestille den første bestillingen. Bare sørg for at du følger leiebilselskapets regler for avbestilling til punkt og prikke.

Sjekk priser

Det er tildels store prisforskjeller mellom selskapene. I dag finner du AVIS, Hertz og Budget nesten over alt i verden, men de beste tilbudene finner du ofte hos lokale utleiefirmaer. Det er ingen nettside som er best, sjekk derfor flere (Kayak.com, Expedia etc.).

Pass på skjulte gebyrer og avgifter

Her er noen av ekstrakostnadene du særlig bør være oppmerksom på.

Drop fee – hvis du returnerer leiebilen din på et annet sted enn der du plukket den opp, så kan du bli belastet med et «drop fee «. Denne avgiften kan du imidlertid prøve å forhandle bort.

Bensin – lever alltid leiebilen tilbake med full tank. Lar du utleier fylle opp tanken etter deg, så må du regne med å betale en betydelig høyere bensinpris enn den du får fra lokal bensinstasjon.

Forsinkelsesavgift – mange utleiebyråer fakturer deg for en hel dag hvis du leverer bilen litt forsinket.

Convenience fee – det er dyrest å plukke opp leiebilen på flyplassen. Gå heller til det lokale leiekontoret. Ikke bare er det biligere, men tilbudet av biler er også større.

Lokale skatter og avgifter – sjekk om alle skatter og avgifter er inkludert eller om det kommer i tillegg.

Bøter og bompenger – pass på å betale alle parkeringsavgifter, bompenger og trafikkbøter. I tillegg til selve boten må du ofte ut med et høyt administrasjonsgebyr til utleiefirmaet.

Sjekk bilforsikringen

Bilutleiefirmaer er kjente for å prakke en rekke forsikringer på kundene. Sannheten er at disse forsikringene ofte beskytter bilutleier bedre enn deg. Undersøk alltid om du er forsikret godt nok, men heller ikke mer enn nødvendig. Merk spesielt at ansvarsforsikring i utlandet normalt ikke dekker bilføreren. Du trenger derfor ofte å tegne en tilleggsforsikring for dette.

TIPS: Enkelte kredittkort har forsikring inkludert hvis du betaler leiebilen med kortet.

Les kontrakten nøye

Ikke skriv under på en kontrakt som er på et språk du ikke forstår.

Internasjonalt førerkort

Du trenger bare et vanlig førerkort hvis du leier bil innenfor EU/EØS-området, men skal du reise utenfor, så bør du sjekke om du trenger et internasjonalt førerkort (som bare er en oversettelse av det norske førerkortet). I Norge er det KNA og NAF som utsteder internasjonale førerkort. Det koster rundt 200 kroner.

Internasjonalt førerkort er påkrevd i Russland, Albania, Tyrkia, Moldova og Monaco. Det anbefales også i Hviterussland, Montenegro og Serbia. Utenfor Europa er internasjonalt førerkort obligatorisk i blant annet Argentina, Australia, Brasil, Chile, Colombia, Costa Rica, Egypt, Filippinene, Gambia, Haiti, India, Indonesia, Israel, Japan, Kuwait, Malaysia, Mexico, Namibia, Nepal, Peru, Singapore, Sør-Afrika, Tahiti, Tanzania og Thailand.

Aldersgrense

Er du under 25 år eller over 70 år, så bør du sjekke om du har lov til å leie bil i det hele tatt.

Gjør deg kjent med lokale trafikkregler

På hvilken side av veien skal du kjøre på? Hvem har forkjørsrett i rundkjøringer? Og er det tillatt å svinge til høyre på rødt lys? Trafikkreglene varierer fra land til land. I mange land kan trafikkbilde være så krevende at det kan være vanskelig for en nordmann i det hele tatt å kjøre.

 


Skriv ditt tips/kommentar:

*
Skriv ordet i bildet i feltet under.
Click to hear an audio file of the anti-spam word