Slik lurer flyselskapene deg

Sist oppdatert: 9. februar 2011

På hvert eneste fly i verden er det noen som betaler mer enn andre for nøyaktig samme flybillett.
BEDREREISE.NO

  • Les alle tipsene i rapporten HEMMELIGE TRIKS for billige flybilletter – hva flyselskapene ikke vil at du skal vite her i PDF-format.

Du sitter i samme stol, har like stor benplass, spiser den samme flymaten… allikevel betaler noen tusenlapper, mens andre betaler hundrelapper.

Her er triksene for å få tak i de billigste flybillettene – slik at du sparer penger hver gang du flyr.

Tips #1 – Ikke vent til siste liten

For å få de rimeligste flybillettene, bør du bestille lang tid i forveien. Dette gjelder særlig for fellesferien, høstferien og vinterferien. Flyselskapene vet at de som reiser i siste liten (for det meste forretningsreisende), er villige til å betale nesten hva som helst for å rekke et viktig møte eller en annen forpliktelse. De beste tilbudene finner du som regel minst en måned i forveien.

Tips #2 – Tirsdag er den beste dagen

Det beste tidspunktet å bestille flybillett på er når flyselskapene legger ut nye kampanjebilletter. Ofte skjer det tirsdag ettermiddag (rundt klokken 13.00 – 14.00 i tidssonen til flyselskapets hovedkontor).

Du kan også vente til litt ut på kvelden da konkurrerende flyselskap vil ha hatt muligheten til å ”matche” tilbudene.

Tips #3 – Vær fleksibel

Jo mer fleksibel du er, desto større mulighet har du for å finne et godt tilbud. Hvis du er villig til å fly når som helst, hvor som helst og med hvilket som helst flyselskap, er det ikke vanskelig å finne flybilletter til kuppriser. Selv om du bare kan flytte avreisedatoen noen få dager, åpner det seg straks flere muligheter.

Tips #4 – Pass på når det er priskrig

Flyselskapene følger hverandre med argusøyne. Når et flyselskap setter ned prisen, følger de andre fort etter. Følger du godt med, kan du se mønstre. Trikset er å vente og se om en prisnedsettelse blir fulgt av de andre med et enda kraftigere kutt. Er du heldig, ender det med en dominoeffekt der du til slutt sitter igjen med et godt tilbud.

Men vær oppmerksom på at det også kan gå den andre veien. Flyselskaper vil av og til øke prisene for å sjekke om konkurrerende flyselskap følger etter. Vanligvis skjer det fra fredag natt til søndag natt. Mandag morgen vil prisene gå tilbake igjen til det normale hvis ikke de andre flyselskapene fulgte etter.

Tips #5 – Klag deg til fordeler

Hvis du opplever dårlig service fra et flyselskap, bør du sende inn en klage. Flyselskapene ønsker fornøyde kunder og kan gi deg rabatter og gratis flybilletter som plaster på såret. Selv mindre problemer bør du ta opp med flyselskapet, men vær alltid ærlig i klagen.

Tips #6 – Fly gratis med bonuspoeng

Flyselskapenes bonusprogrammer er først og fremst for forretningsreisende og de som reiser mye, men ingen bør fly uten å registrere seg som bonuskunde. Det er gratis og gjør du det via internett tar det bare et par minutter. Si ja takk hvis flyselskapet vil sende deg et nyhetsbrev. Det er en fin måte å holde seg oppdatert om gode tilbud.

Det er flere hundre fordelsprogrammer, men man kan ofte bruke bonuspoeng fra et flyselskap til et annet dersom de er med i den samme alliansen.

Det er tre store allianser i verden i dag: Oneworld (British Airways, Finnair m.m.), SkyTeam (Aerflot, AirFrance, KLM, Czech Airlines m.m.) og Star Alliance (SAS, Thai Airways, Austrian, Brussels Airlines, Continental m.m.).

Hvis du flyr mye og opptjener mange bonuspoeng, bør du sjekke FlyerTalk. Der vil du finne tips og råd for hvordan du kan få mest mulig ut av bonuspoengene dine.

Tips #7 – Sjekk også tradisjonelle flyselskaper

Ikke regn med at lavprisflyselskaper som Norwegain og Ryanair alltid er billigere enn tradisjonelle flyselskaper som SAS. Typiske lavprisselskaper blir ofte slått av tradisjonelle flyselskaper.

For det første er lavprisselskapene ikke alltid billigst. Prissystemet er slik at de billigste billettene selges til de som bestiller lang tid i forveien. Er du sent ute, må du ofte betale mer enn hva tradisjonelle flyselskaper tar. Det kan også være mange skjulte gebyrer som gjør at du må betale ekstra for bagasje, flymat og setevalg. Og tro ikke at du lander midt i hjerte av byen. Lavprisflyselskapene lander ofte på små flyplasser langt utenfor sentrum.

Tips #8 – Pass på flyselskapenes skjulte gebyrer

Les det med liten skrift, du har kanskje ikke en god ”deal” likevel. Ofte forteller ikke den reklamerte prisen hele sannheten. Er flyplassavgift, servicegebyrer, skatter etc. inkludert i flybillettprisen eller kommer det i tillegg?

Husk også å sammenligne kostnadene for all ekstraservice du planlegger å bruke, som for eksempel mat og drikke, pute og pledd, trådløst internett, billettendring, bagasje etc. Mye av dette er ikke lenger gratis.

Tips #9 – Bruk alternative flyplasser

Når du søker etter flybilletter bør du inkludere flyplasser litt unna reisemålet. De billigste flybillettene er ofte å finne der, men husk alltid på å regne på hva du må betale ekstra for å komme deg til og fra flyplassen.

Tips #10 – Bestill online og bruk e-billett

De fleste flyselskaper straffer i dag passasjerer som ikke bestiller via nettet og sjekker inn online. Husk også at flyselskaper har en egeninteresse i å selge deg de dyreste flybillettene hvis du ringer og bestiller.

Tips #11 – Unngå reisebyråer

En nylig utført undersøkelse viste at reisebyråene ikke finner frem til de billigste flybillettene – noe som kanskje har sammenheng med at de får provisjon fra enkelte flyselskaper. De fleste reisebyråer tar dessuten i dag betalt for å bestille flybillett for deg.

I enkelte land (særlig der internett fortsatt ikke er så utbredt) kan imidlertid et reisebyrå være din beste venn.

Tips #12 – Reis via London

Konkurransen blant flyselskapene i London er trolig den tøffeste i hele Europa. Du finner derfor ofte at det er billigere å fly fra London til reisemålet enn direkte fra Norge.

Å fly fra Norge til London koster dessuten sjelden mer enn noen hundrelapper, men vær oppmerksom på at London har mange flyplasser og at reisetid og reisekostnader mellom flyplassene må tas med i regnestykke.

Tips #13 – Sjekk også charterselskapene

Utenfor høysesong legger ofte charterselskapene ut billige flybilletter der du selv kan ordne overnatting. Følg med på restplassene hos de enkelte charterarrangørene, eller se på samlesider som Solfaktor.com, Restplass.no og Finn.no.

Tips #14 – Reis når andre ikke reiser

Reis for eksempel ikke ut på fredag og hjem på søndag. Det er det alle gjør! Onsdag blir ofte regnet som den beste dagen å reise på, fredag den verste. Å reise svært tidlig eller sent på kvelden/natten er som regel billigst.

Unngå spesielt å reise under større ferieperioder, for eksempel fellesferien og juleferien. Du kan se langt etter gode tilbud under disse periodene. Det beste tidspunktet er ofte å reise like etter.

Å reise utenfor høysesong gir deg ikke bare billigere flybillett, men du får også rimeligere hotell, leiebil og det meste annet… I tillegg unngår du turisthordene.

Tips #15 – Ny rute gir gode tilbud

Det beste tidspunktet å kjøpe flybillett på er når et flyselskap varsler at de vil fly til en ny destinasjon. Svært ofte vil de tilby flybilletter til dumpingpriser for å få budskapet ut. Konkurrerende flyselskaper vil følge etter for ikke å tape markedsandeler.

Tips #16 – Bruk flysøkemotorer

Med en flysøkemotor får du rask oversikt over hvilke flyselskaper som flyr en bestemt rute og en føling med prisnivået.

Tips #17 – Bestill fra flyselskapets nettside

Bruk gjerne flysøkemotorer for å få en føling med prisnivået og hvilke flyselskaper som flyr en bestemt strekning, men gå direkte til hjemmesiden til flyselskapet for å bestille. Det vil som regel spare deg noen kroner. Det er dessuten enklere å bruke bonuskort og gjøre endringer senere hvis du allerede er registrert på flyselskapets nettside.

Tips #18 – Du har rettigheter

Det kan være et mareritt hvis du ikke kommer tidsnok til et viktig møte eller ikke rekker en videre flyforbindelse fordi du ikke kommer om bord i flyet, men overbooking og flyinnstilinger kan være en liten ”gullgruve” hvis du ønsker å spare penger. Du får nemlig ofte hotellovernattinger, måltider og økonomisk kompensasjon betalt av flyselskapet. Bare pass på at du ikke godtar det første tilbudet de gir deg. Du bør alltid presse de med fraser som ”det er ikke godt nok”…

I Europa har flypassasjerer svært gode rettigheter og kan med loven i hånden kreve en rekke fordeler. Se Luftfatstilsynet og Forbrukerrådet for mer informasjon. I andre deler av verden gjelder egne regler. I verste fall kan du bli overlatt helt til deg selv hvis flyet blir kansellert.

Tips #19 – Krev skatter og avgifter tilbake

Det er normalt ikke mulig å avbestille økonomiklassebilletter kort tid før avreise, men du har krav på å få refundert den del av det innbetalte som er flyskatter og avgifter til staten. Forbrukerrådet har laget en klageveileder, Krav om refusjon av flyskatt og avgifter til norsk flyselskap, som du kan bruke for å kreve skatter og avgifter tilbake for ubrukte flybilletter kjøpt i Norge.

 Skriv ditt tips/kommentar:

*
Skriv ordet i bildet i feltet under.
Click to hear an audio file of the anti-spam word